Múzeumok, galériák

Település:
Komárom-Esztergom megye, Esztergom

Létrehozva:
2019-10-05 13:21:14


Balassa Bálint Múzeum


Látványtár

 

Az 1894-ben alapított Balassa Bálint Múzeum több mint 220 ezres gyűjteményével nemcsak a város múzeumai közül emelkedik ki, hanem múzeumunk Komárom-Esztergom megye és a kistérség legnagyobb közgyűjteménye is. Nemcsak a nívós régészeti leletek kiemelkedőek, hanem az érdekes történeti, néprajzi, képző- és iparművészeti, természettudományi anyag is. Különleges és számottevő műtárgyai az idejétmúlt állandó kiállításban nem mutatkoztak meg igazi valójukban. Ebben a hatalmas műemléképületben ezt megelőzően soha nem volt még kiállítás.

 

A 2008-tól megindult színvonalas múzeumpedagógiai foglalkozások és programok során már megfogalmazódott az igény, hogy a raktárainkban bedobozolt, a nagyközönség számára hozzáférhetetlen kincseinket megmutassuk, és lehetőséget adjunk a város és környéke lakóinak, iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt, hogy múltuk komoly értékeit megismerhessék. A másik, nem elhanyagolható szempont volt zsúfolt raktáraink tehermentesítése. A gyűjteményi raktárakból kikerülő, nagy mennyiségű műtárgy felszabaduló helye komoly tárolási kapacitásnövekedést jelent. A fontos szakmai szempontok körét tovább szélesíti, hogy a – látványtár kialakításához kötelezően készítendő – digitális archívummal múzeumunk 2012-ben, kis lépésekben megkezdett digitalizálási munkája is hatalmas ugrást könyvelhet el.

 

Nem titkolt célunk a látogatószám növelése sem, hisz Esztergomban, ebben a kiemelkedő történelmi hagyományokat és műemlékeket ápoló városban az iskoláknak nyújtott szolgáltatások mellett a kirándulóknak, turistáknak látogatóknak is komoly kulturális értékeket tudunk most már megmutatni. Részt kívánunk venni az értékek megőrzésében, megmutatásában, így nemcsak megtekinthetőek a beszédes tárgyak, hanem számos múzeumpedagógia programmal segítünk, hogy egy olyan generációt nevelhessünk fel, akik büszkék városuk, szűkebb régiójuk múltjának kincseire.

 

A Látványtár kialakítása

A funkcióváltást megelőzően korábban itt raktárak, tároló helyiségek és kis adattári szoba, használaton kívüli apró teakonyha, fürdőszoba volt található. A megviselt állapotú épületszárny alapvetően új tartalommal került felújításra, összesen 10 helyiségben: négy kiállítótér és egy új kisméretű raktár, valamint a kiszolgáló helyiségek (férfi-női/mozgássérült mosdó, ruhatár, folyosó, közlekedő, pénztárfülke). A múzeum akadálymentes megközelítését lépcsőjáróval biztosítjuk.

 

A látványtári helyiségek egy időben 15-30 fő látogatására alkalmasak. Mivel a múzeumpedagógiai foglalkoztató kialakítására a múzeum másik, néhány házzal távolabb elhelyezkedő épületében tudtunk csak helyet biztosítani, a múzeumpedagógiai helyiség a látványtár érintőképernyős információs pultjával – a tervek szerint – közvetlenül fog interneten kommunikálni. A látványtárban a kisiskolások párnákon tudnak helyet foglalni. Ebben az esetben 15-16 fő az optimális csoportlétszám.

 kiállított műtárgyállomány bemutatása

Kiállítási koncepciónk lényege, hogy a legszebb és a legérdekesebb tárgyainkkal oktatási, kulturális, esztétikai és nem utolsósorban szórakozva tanulási lehetőségeket biztosítsunk. Ezért szinte minden fontosabb gyűjteményi szakág megmutathatja magát a látványtárban. Nem célunk minden történeti kor didaktikus bemutatása, hanem fentebb idézett mottónk szellemében a letűnt korok kézműves/művész alkotói előtt hajtunk fejet, szellemi és tárgyi örökségünk továbbélését hangsúlyozzuk. Tesszük mindezt úgy, hogy szemet gyönyörködtető műtárgyainkat virtuális megjelenítésbe is felöltöztetjük. A kiválasztott leletegyütteseket kronológiai sorrendben állítottuk ki.

 

Forrás MNM

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »