Település:
Komárom-Esztergom megye, Esztergom

Létrehozva:
2019-10-10 08:22:42


Meseszép falu a környéken


Pilisszentlélek Esztergomtól 6.km-re a szerpentin út mellett helyezkedik el

Ezen a képen jól látszik, ahogyan a falu megbújik a völgyben – most különösen látványos, hogy nincsenek lombok. A Pilis és a Visegrádi-hegység között, a Szentléleki völgymedencében fekszik. A Pilisi Tájvédelmi Körzet és a Duna-Ipoly Nemzeti park része. Ma alig 300-an lakják.

A településen kőeszközöket találtak, amely azt bizonyítja, hogy már az őskorban is lakott volt. Az Árpád-korban királyi vadászterület, de 1236-ban a szentkereszti pálosoknak adományozták az egész területet.

A török időben elpusztult a falu és a pálos kolostor is. Amikor a törökök elfoglalták Budát, majd Esztergomot, a falu is teljesen elnéptelenedett.

1703-ban aztán a pálosok üveges mestert telepítettek a faluba. András mester volt a neve – és ő volt a szentléleki völgy első lakója a középkor után. Mivel üveges volt, mestersége után „Hutás” Andrásnak nevezték el. A települést pedig Hutának kezdték nevezni a környéken élők. Még ma is ki van írva a Pilisszentlélek tábla alá az, hogy Huta.

Kocsma, templom és falumúzeum

Na, és hol volt „Hutás” András műhelye? Hát, a híres kocsma volt a műhely – a ma olyan népszerű „Teca kocsmája”. Ez az épület nemcsak a sorozat központi épülete, hanem a falué is – ugyanis András mester ebben a házban rendezte be az üveges műhelyét. Ma leginkább szelfiznek az emberek a kocsma előtt – és csak kevesen tudják, milyen fontos épület ez a falu történetében.

A falu központja felé sétálva a falumúzeumot találjuk, amely jellegzetes, pilisi-szlovák népi építészeti stílusú ház. Itt található a község helytörténeti és néprajzi gyűjteménye, a régészeti leletek, dokumentumok, és iratok, amelyek bizonyítják, mennyire régóta lakják a települést.

Forrás Országkép


 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »